El casc de canalla

Descarrega el document aquí

11.acords_obligatorietat_casc_i_publicitat.pdf Informe final del casc de canalla 2004-2011: veure document.

11.acords_obligatorietat_casc_i_publicitat.pdf Acords de la CCCC sobre l'obligatorietat del casc i la publicitats a les camises: veure document.

Els Castellers de Sabadell han col·laborat i col·labora en els estudis del casc de canalla. Les persones que l’han dut a terme i s’encarreguen com a responsables del casc, són l’Olga Gadea i la Montse Escorihuela.

ESTUDI DEL CASC D’AIXECADOR I ENXANETA

La Coordinadora de Colles Castelleres, als anys 2002, 2003 i 2004, va  portar a terme un estudi on es demostrava que l’índex de lesions en l'activitat castellera era més baix que en d’altres activitats esportives, si bé la gravetat era superior atesa la freqüència més alta de traumatismes craneoencefàlics.


Per aquest motiu, a començament de l'any 2005, es va iniciar la fabricació d'un casc, que fos apte per les peculiaritats de l’activitat castellera, mantenint la capacitat de protegir el crani i absorbir l’energia d’un impacte al cap; es va començar el treball per a enxanetes i aixecadors.

Amb el casc es van fer totes les proves de laboratori pertinents, per després començar a provar-lo en condicions reals d’utilització.

Es va portar a terme un estudi, entre juliol del 2006 i desembre del 2007, per avaluar l'efectivitat per prevenir lesions i que no interferís amb la tècnica de la realització dels castells. Es recollien dades de les característiques de les caigudes, així com les lesions i els desperfectes del casc. També incloïa un qüestionari per mesurar els aspectes d'adaptació al casc.

En el període avaluat hi va haver 277 caigudes. Només 20 nens van ser atesos en un servei d’urgències, i només dos van estar unes hores en observació, per un mínim traumatisme craniencefàlic que es va solucionar espontàniament.

El nivell de protecció del casc va ser molt alt i la seva adaptació, també; la majoria se sentien còmodes i segurs.

Atesos al excel•lents resultats, la Coordinadora de Colles recomana des de l’inici de la temporada 2008, la utilització del casc per a aixecadors i enxanetes. I a partir d’aquí s'engega la fabricació del casc de dosos.

ESTUDI DEL CASC DE DOSOS

També tenia com a objectiu avaluar l’efecte protector del casc de dosos en la incidència i la gravetat dels traumatismes craniencefàlics a conseqüència de la caiguda d’un castell,i avaluar la influència de la utilització del casc en el desenvolupament de l’activitat castellera durant els assaigs i les actuacions.

També es va fer un qüestionari d'adaptació al casc, i la recollida de dades sobre les característiques de les caigudes, les lesions i l'impacte del casc. Es va dur a terme durant les temporades 2009-2010.

Al final d'aquest període s'ha pogut concloure que:
1) El nivell de protecció del casc en condicions reals d'utilització és alt.
2) És possible fer amb casc de dosos tota la gama de castells i d'alçades  (excepte el pilar).                         
3) La utilització del casc no ha anat associada a una incidència més elevada de despenjaments.
4) El casc ha demostrat ser sòlid, oferint una bona subjecció al cap dels dosos si se sap tensar les corretges i posar les espumes interiors.
A partir d'aquí la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya recomana que totes les colles utilitzin el casc de dosos i facin el seguiment de les incidències relacionades amb el casc, tant d'aixecadors i d’enxanetes, com de dosos.

Pili Polo
Vocalia sanitària i de prevenció dels Castellers de Sabadell

 

Vols fer castells?

T'agraden els castells? Apuntat-hi amb els Castellers de Sabadell. És gratis, faràs amics i coneixeràs món.

Els assajos

Dilluns de 20:00 a 21:30 aprenentatge
Dimecres de 19:30 a 23:00 assaig general
Divendres de 19:30 a 23:30 assaig general
Carrer Emprius 13 de Sabadell.

Vols que vinguem a fer castells?

Vols una diada Castellera a la teva festa?
Posa't en contacte amb nosaltres al 672 13 13 12 o a l'adreça saballuts@saballuts.org